Tarihçe



1986 yılında Pleksus' un temelleri bir grup tıp fakültesi öğrencisi tarafından; öğrenci dergisi bünyesinde kitap dizgisi ile atıldı. (Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları ders notları ile)

1998' e kadar bu grup çeşitli şekillerde faaliyetlerini devam ettirdi.

1998' de Pleksus Bilişim Teknolojileri A.Ş.; kurumsal kimliği ile anahtar teslim projeler üretmek, kaliteli hizmetler sunmak, güçlü, dinamik, yaratıcı ve deneyimli kadrosu ile teknoloji takipçisi bir firma olmak vizyonuyla kurulmuştur. Başta sağlık sektörü olmak üzere; müşterileri ile IT gereksinimlerinin doğru analiz edilmesi, gereksinimler doğrultusunda modelleme yapılması, e-iş çözümlerinin oluşturulması, gerekli eğitim, danışmanlık ve teknik destek hizmetleri verilmesi konusunda çalışmalar yürütmek amacıyla kurulmuştur.

1999 yılında dünyada benzer örnekleri çok yeni oluşmaya başlayan online kongre fikri ortaya çıktı. Türkiye'de ilk kez online kongre uygulaması Ulusal Kanser Kongresi için uyarlandı. Online Kongre ile bildirilerin internet aracılığı ile toplanması ve değerlendirilmesi amaçlanmıştı. Hemen ardından, online kongre çözümleri paketinin bağımsız bir  bileşeni olan e-poster oluşturuldu. Bu hedef doğrultstunda 1999 yılından 2011 yılına kadar yüzlerce Kongre için online kongre altyapısı sağlandı. 2011 yılında alınan bir karar ile Pleksus online kongre hizmetinden çekildi. 

2000' de pazarlama ve multimedya departmanının yer aldığı İstanbul Bölge Ofisi açıldı.

2001' de bilimsel dergilerin internet ortamına taşınması süreciyle online yayıncılık fikri ortaya çıktı. İlk kez Pleksus tarafından üretilen e-littera (online dergi yazılımı) ve e-collitera (online makale kabul ve değerlendirme yazılımı) online yayıncılıkta 2 önemli yazılım olarak Türk yayıncılık hayatında yerini aldı. 2001 ylından bugüne kadar hergün sayısı artan dergiler için online yayıncılık hizmetleri verilmeye devam edilmektedir.
Aynı yıl sadece teknolojik gelişmeleri değil aynı zamanda organizasyon ve iletişimde yaşanan tüm yenilikleri takip eden ve eksikleri saptayan Pleksus; tanımlanan yeni ihtiyaçlar karşısında, site kullanıcılarının da içerik katkısını  sağlayan m-RNA uygulamasını yayınladı. Bu uygulama 2000'li yılların sonuna doğru web 2.0 olarak ortaya çıkan yeni web teknolojisiin Türkiye'de erken uygulaması olarak yerini aldı. 

2003' de AR-GE departmanının yer aldığı Bilkent Ofis açıldı. Aynı yıl IBM ile geliştirilen çözüm ortaklığı özellikle standart uyumlu (SCORM, AICC) e-Öğrenme içeriklerinin hazırlanmaya başlanması ve Türkiye'de IBM e-Öğrenme altyapısı kullanan kuruluşlara sistem yönetim hizmeti verilmesi konusunda önemli bir dönüm noktası oldu. 

2004 yılında Ulusal Sağlık Bilimleri Süreli Yayınlar Veritabanı Türk Medline yayın hayatına başlamıştır. 300'ün üzerinde dergiyi indeksleyen Türk Medline, araştırmacılar için sağlık bilimleri alanında özet düzeyinde oldukça geniş bir makale veritabanı sunmaktadır. 

2005'de özellikle ilaç endüstrisinin satış temsilcileri medikal eğitimlerinde ihtiyaç duyduğu temel medikal sistem eğitimlerine ait e-Öğrenme kursları hazırlandı. 2005 yılından bu yana yenileri de eklenen kursları pek çok sayıda ilaç frmas iç eğitimlerinde kullanmış ve kullanmaya devam etmektedir.  Katalog e-Öğrenme kursları dışında ilaç endüstrisi ve aralarında Siemes, Garanti Bankası, Turkcell gibi diğer sektör firmaları gereksinimleri için pek çok farklı konuda özel e-Öğrenme kursları üretilmektedir.

2006 yılı itibariyle pek çok tıp derneği ve ilaç firması için online hasta veritabanı uygulaması (e-CRF) geliştirilmiş ve geliştirilmeye devam edilmektedir. 2007 yılı itibariyle hazırlanan uygulamaların GxP çerçevesinde hazırlanması için gerekli süreçler belirlenerek, veritabanı uygulamalarının valide edilmesi süreçleri hizmet kapsamına eklenmiştir.  

2008 yılı itibariyle özellikle sağlık sektöründe sürekli mesleki gelişim/sürekli tp eğitimi süreçlerinin yönetilmesini sağlayan uygulamara yönelim doğrultusunda, profesyonellerin eğitim süreçleri için e-Öğrenme altyapısını hazırlamıştır. Bu altyapı ile 2009 yılının sonunda Türkiye'de yeni bir ilke imza atarak Türk Cerrahi Derneği Sanal Akademi'yi yayına açmıştır. Hemen ardından aynı altyapıyı kullanarak pek çok tıp derneği için e-Öğrenme altyapısı sağlama ve e-Öğrenme içerik üretim hizmeti sunmaya başlamıştır.

2009 yılında soruya ve simülsayona dayalı öğrenme konusunda çalışmalarına başlamış, 2010 yılında bu konudaki ilk uygulaması olan  Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Eğitim ve Yeterlik Kurulu'na ait EMEK e-Akademi'yi hazırlamıştır.  

2011 yılında yeterlik sınavları için soru bankası ve sınav yönetim uygulaması olan e-Proficis'i hazırlamıştır. Uygulama pek çok yeterlik kurulu tarafından soru bankasının oluşturulması, basılı sınav soru kitapçıklarının hazırlanması ve eş zamanlı online yeterlik sınavlarının yapılması için kullanılmaktadır.

2011 yılından itibaren akıllı telefonlar ve tablet bilgisayarlar için uygulamalar geliştirilmektedir.




© Copyright 2024 Pleksus Bilişim Teknolojileri A.Ş. Her hakları saklıdır. İzinsiz herhangi bir alıntı yapılamaz.